Fruit en vruchtensap, waarom is het gezonder om een sinaasappel te eten dan om een glas sinaasappelsap te drinken? Eet een sinaasappel in plaats van sinaasappelsap, dit is volgens de raad gezonder. Een losse sinaasappel bevat meer vezels, waardoor de suikers minder snel worden opgenomen. Vruchtensappen bevatten net als veel andere dranken opgeloste suikers, deze verhogen de kans op overgewicht en diabetes. In de richtlijnen wordt aanbevolen om dagelijks meerdere keren zuivel te consumeren. Er wordt in deze richtlijn geen onderscheid gemaakt tussen magere, halfvolle en volle varianten. De gezondheidsraad geeft als antwoord dat de wetenschappelijke aanwijzingen dat halfvolle en magere zuivel beter is, is te zwak om de richtlijn verder uit te splitsen. Bron: deel dit bericht via.

gezondheidsraad richtlijnen goede voeding 2016 thee en niet voor kruidenthee? De gezondheidsraad geeft aan: de gunstige verbanden met ziekte zijn gevonden bij thee van de theeplant: groene en zwarte thee dus. Over kruidenthee is onvoldoende bekend. Daarom staat die niet in de richtlijn.

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan een glas. De richtlijn betekent niet dat iedereen zou moeten stoppen met drinken, maar de gezondheidsraad bedoelt hiermee dat mensen hun alcoholgebruik moeten beperken tot 1 glas per dag. Daarnaast willen ze mensen die geen alcohol drinken niet aansporen trimmen om wel te gaan drinken. Daarnaast wordt er voor bepaalde groepen alcoholgebruik geheel afgeraden. Jongeren, vrouwen die borstvoeding geven, die zwanger zijn of dat willen worden, mensen die medicijnen gebruiken die niet samengaan met alcoholgebruik en mensen met verslavingsproblemen. De gezondheidsraad geeft aan dat: Op dit punt het advies niet afwijkt van de richtlijnen uit 2006, het is alleen duidelijker verwoord. Vergelijking met het buitenland, maar waarom is de nederlandse alcoholrichtlijn strenger dan de richtlijnen in het buitenland? De britten hebben bijvoorbeeld een ruimere richtlijn: wekelijks ten hoogste 14 glazen die bij voorkeur gelijkmatig verspreid worden over ten minste. De gezondheidsraad geeft aan dat in het buitenland uitgangspunten anders zijn dan bij de nederlandse richtlijnen. Zo betreft het bij de Britten: een inschatting van aanvaardbare risicos, door de risicos van het alcoholgebruik af te zetten tegen andere risicos, zoals in het verkeer. Thee, is kruidenthee even goed als groene en zwarte thee?

gezondheidsraad richtlijnen goede voeding 2016

Richtlijnen goede voeding 2015, gezondheidsraad


De afgelopen maanden is er veel aandacht geweest voor de nieuwe richtlijnen goede voeding 2015. Deze worden ingevoerd vanaf 2016. De horloge gezondheidsraad geeft antwoord op veel gestelde vragen. Mogen Nederlanders geen alcohol meer drinken? En moeten we een sinaasappel eten in plaats van sinaasappelsap te drinken? Deze vragen zijn ontstaan bij de publicatie van de nieuwe richtlijnen goede voeding 2015 van de gezondheidsraad. Het voedingscentrum neemt dit advies over voor 2016 en de komende jaren.

Schijf van vijf - wikipedia


Voordat dit natuurlijke medicijn tegen slapeloosheid gebruikt kan worden, moeten de bijwerkingen nog goed worden onderzocht. Plos One, 2017, vroege herinneringen van taal, nieuw Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat belangrijke kennis over taal al in de eerste maanden van het leven wordt aangelegd. Voor deze studie werden twee groepen Nederlandssprekende proefpersonen onderzocht: volwassenen die hun gehele leven in Nederland hebben gewoond en volwassen die als baby geadopteerd zijn uit Korea. Nederlandse en de geadopteerde nederlandse volwassen konden net zo slecht Koreaanse klanken van elkaar onderscheiden. Na training bleek dat de geadopteerde groep veel sneller in staat was om de verschillende klanken te onderscheiden en daarom veel beter in staat was om hun moedertaal aan te leren. Hieruit concluderen de onderzoekers dat taalontwikkeling al ver voor het brabbelen van de eerste woordjes begint. Royal Society of Open Science, 2017. Alzheimer subtypes, veel ouderen worden getroffen door de ziekte van Alzheimer.

gezondheidsraad richtlijnen goede voeding 2016

Stroomstimulatie, het toedienen van kleine schokjes aan de hersenen (tDCS) is een nieuwe, goedkope manier van therapie om de symptomen bij psychiatrische en neurologische klachten te verminderen. Een overzichtsonderzoek laat zien dat een behandeling zou kunnen helpen bij verslaving en depressie. Meer onderzoek is nodig om te kijken hoe deze behandeling geoptimaliseerd kan worden. Clinical neurophysiology, 2016, vroege hersenscan voor autisme, autisme wordt vaak op jonge leeftijd ontdekt. Op mri-scans blijkt dat autistische kinderen van anderhalf jaar vaak een vergrote hersenschors hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze extreme groei al te voorspellen is bij baby's van zes maanden.

In combinatie met therapie zou deze voorspelling kinderen met autisme kunnen helpen, al moet deze vinding nog verder worden onderzocht. Slaapkruiden, slaapstoornissen komen afvallen veel voor en staan vaak in verband met andere lichamelijke en geestelijke klachten. Japanse onderzoekers hebben de werking van het Indiase kruid Ashwagandha op slaap wetenschappelijk onderzocht. In dit onderzoek werd Ashwagandha aan muizen toegediend. Uit de resultaten bleek dat het bestandsdeel teg (Triethylene glycol) vooral zorgde voor een langere ander duur van de diepe slaap.

Wat is nieuw in de Schijf van Vijf sinds maart 2016

Muzikale verbindingen, uit onderzoek blijkt dat bij kinderen met adhd en autisme de verbindingen in de frontale kwab zijn aangedaan. Onderzocht wordt of muziektraining bij deze kinderen kan bijdragen aan meer verbindingen in hun teatox hersenen. Rsna, 2016, antidepressiva tijdens zwangerschap, er zijn aanwijzingen dat antidepressiva tijdens de zwangerschap van negatieve invloed zou kunnen zijn voor de hersenontwikkeling van de ongeboren baby. Deze kinderen zouden meer kans hebben op het ontwikkelen van psychische aandoeningen. Om deze stelling uit te diepen hebben Zweedse onderzoekers.6 miljoen baby's onder de loep genomen. . Zij vonden met behulp van een uitgebreide statistische analyse geen verhoogde kans op autisme of adhd bij kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap antidepressiva had gebruikt. Wel was er een kleine kans om te vroeg geboren te worden. The jama network, 2017.

gezondheidsraad richtlijnen goede voeding 2016

Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal

Ook muziek maakt gebruik van dit dopamine-beloningssysteem. De communicatiehulpmiddelen (mu-eiwitten) zorgen ervoor dat muziek positieve of negatieve emoties op kan roepen. Scientific reports, 2017, stotteraars hebben andere hersennetwerken. Kleine aantastingen van de verschillende spraak- en taalcentra in de hersenen kunnen zorgen voor een verstoorde spraak. Bij stotteraars hebben onderzoekers met hersenscans aangetoond dat niet alleen hun spraak is verstoord, maar dat ook hun hersennetwerken die aandacht en emotie reguleren zijn aangetast. Jama psychiatry, 2016, cacao verbetert denkprestatie, cacao kan het leren, studeren of het afmaken van een lastige taak op het werk, een stuk makkelijker maken. De studie post toont aan dat een warm gebrouwen pure caloriearme cacao een kortdurend positieve werking kan hebben op de concentratie. De combinatie van cacao en cafeïne zorgde voor een nog betere concentratie. Daarnaast vermindert de cacao een angstig gevoel, dat normaal door cafeïne versterkt kan worden tijdens de leertaak.

Patiënten ervaren verschillende symptomen en klachten. Vermoeidheid is de grootste klacht. Door gebrek aan aanwijsbare fysieke klachten zeurende is cvs lang onbegrepen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat cvs-patiënten een afwijkende bacteriële samenstelling in hun darmen hebben. Die afwijking en bijbehorende ontstekingen houden mogelijk verband met de oorzaak van cvs. Neurosciencenews, emotionele muziek, onze hersenen zenden een 'beloning' uit na seks of het gebruik van drugs. Deze beloning is het stofje dopamine dat via specifieke communicatiehulpmiddelen in de goede hersengebieden aankomt.

Wetenschappers: neem alcoholadvies gezondheidsraad opnieuw

Alcohol versnelt veroudering, als de hersenen verouderen verdwijnt de grijze stof. De hersenen van aan alcohol verslaafde mensen verouderen veel sneller dan bij mensen die geen of weinig alcohol nuttigen. Onderzoekers hebben dit geconcludeerd door de grijzestofvolumes van gezonde en verslaafde mensen met elkaar te vergelijken. . De grijze stof was afgenomen in de groep met verslaafde mensen. Nature, burn-out en negatieve informatie, een burn-out kenmerkt zich door oververmoeidheid, cynisme, een verminderde werkhouding en moeite met concentratie en geheugen. . Bij erge burn-outklachten worden andere hersenactiviteitspatronen waargenomen tijdens het uitvoeren van informatieverwerkingstaken. . ook lijken mensen met een burn-out gevoeliger te zijn voor negatieve informatie. Zo blijkt dat mensen met een burn-out sneller reageren op negatieve stemmen en juist trager reageren op positieve informatie tijdens een luistertaak. Chronisch vermoeidheidssyndroom, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een niet-aangeboren, chronisch ziektebeeld.

Gezondheidsraad richtlijnen goede voeding 2016
Rated 4/5 based on 607 reviews